Resultaat verkoop tentoonstelling schilderijen Piet van de Hoef

 

Dat is een groot succes geworden. Van 4 augustus t/m 29

oktober zijn er 1438 bezoekers geweest. Zoals bekend wilde Piet de opbrengst ten goede

laten komen aan ons project in noord Uganda, de school voor verlos- en verpleegkundigen.

Er zijn 17 schilderijen verkocht. In totaal heeft dat het fantastische bedrag van € 10.300

opgeleverd, inclusief enkele donaties van bezoekers die het project willen ondersteunen.

Enorm veel dank aan Piet, en aan de organisatie en suppoosten van de Grote Kerk.

 

 

Verkoop tentoonstelling schilderijen Piet van de Hoef

 

In de Grote Kerk in Almelo is een verkooptentoonstelling geopend op vrijdag 4 augustus 2023. De opbrengst van de verkoop wordt door Piet van de Hoef geschonken aan onze stichting!

De tentoonstelling duurt nog tot en met 29 oktober 2023 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Kerk Open:

Donderdag en vrijdag 13.30-15.30u

Zaterdag 13.00 tot 16.00u

Laatste zondag van de maand 13.00 tot 16.00u

Wij stellen uw bezoek zeer op prijs.

Zie ook het filmpje van de opening op de pagina “Links”.

 

 

Veiling kunstwerken op 3 april 2022

 

De veiling was druk bezocht en heeft een recordbedrag van € 5.632,- opgebracht!

 

 

 

Wij bedanken de kunstenaars die hun kunstwerken hiervoor belangeloos hebben afgestaan en natuurlijk veilingmeester Christien van Wijk voor de professionele wijze waarop zij de werken geveild heeft. Het volledige bedrag wordt gebruikt voor het project wat hieronder beschreven wordt.

 

 

 

Veiling op 3 april 2022 van kunstwerken waaronder beelden, tekeningen en schilderijen

 

Afbeelding met binnen, plafond, persoon, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Interview door Arie Jan Arbouw met Dick Jungst 

 

1.  Hoe is het goede doel geboren. Wat was de aanleiding?

In mijn huisartsenvak heb ik ruim 700 bevallingen begeleid, en was family-planning een belangrijk deel van het werk. Na een masterstudie aan het KIT, tropeninstituut, kwamen hoge moeder- en kindersterfte duidelijk aan bod. Ik heb de laatste 16 jaar ruim 40 missies gedaan in sub-sahara Afrika en Azië voor verschillende NGO's. Twee adviesmissies waren naar een ziekenhuis in noord Uganda, waar de moedersterfte ongelooflijk hoog is door gebrek aan verloskundigen. Er is toen al gesproken over een opleiding voor verlos- en verpleegkundigen. Voorjaar 2020 was er een teleconferentie met de WHO directeur Tedros, en Rotary, waarbij de moedersterfte in sub-sahara Afrika verergerd bleek door COVID, en gevraagd werd om een verloskundigen-opleiding te starten, waarbij juist dit ziekenhuis werd geadviseerd. Samen met mijn Rotaryclub Ambt Almelo heeft  Equator Medicare de handschoen opgepakt. In dit deel van Oeganda overlijdt één op de acht vrouwen door zwangerschap of bevalling, vrouwen krijgen geen zwangerschapscontroles, geen voorlichting, er is geen anticonceptie, waardoor ook veel ongewenste zwangerschappen. De oorzaak: er zijn bijna geen verloskundigen, omdat er in het noorden geen opleiding daarvoor is.   

 

2.  Waarom is gekozen voor de naam Equator in combinatie met Medicare

Toen de stichting werd opgericht, waren er 2 projecten, in Kenia en Peru, die ingebracht werden door 2 bestuursleden. Deze landen lagen redelijk dicht bij de evenaar, en onze kennis en kunde ligt op het gebied van gezondheidszorg. Equator Medicare wil ook de armsten toegang geven tot schoon drinkwater en basale gezondheidszorg

 

3.  Wat is het doel van de Stichting?

De oprichters van de stichting hebben tijdens vrijwilligerswerk in landen rond de evenaar, de equator, gezien hoe beperkt de toegankelijkheid van medische voorzieningen in deze landen vaak is. Armoede, niet verzekerd zijn voor medische zorg, of zelfs het nagenoeg ontbreken van medische voorzieningen, zijn daar oorzaken van. Vaak zijn primaire voorwaarden voor gezondheid al zeer beperkt: schoon drinkwater, vitamine- en eiwitrijk voedsel, voorlichting over voeding, zwangerschap, geboorte(beperking), besmettelijke en sexueel overdraagbare ziekten, vaccinaties voor kinderen, en hygiënische toiletten ontbreken vaak. Ook mensen rond de evenaar moeten daartoe mogelijkheden krijgen. De stichting wil daarom voor individuen en bevolkingsgroepen in deze ontwikkelingslanden hulp bieden.

 

4.  Hoe zie je toe op een goede besteding van de donaties?

De stichting kent persoonlijk de partners in de landen, er worden op eigen kosten bezoeken afgelegd, de projecten worden gemonitord op afstand, en bijna alle projecten gaan in samenwerking met Wilde Ganzen, die het toezicht extra borgt. De partners daar ken ik intussen zo goed dat ik met een gerust hart met ze wil samenwerken. Het is ook een kwestie van vertrouwen opbouwen en ze het dan ook volledig geven. 

 

5.  Wat is de aanleiding voor dit specifieke project?

zoals al aangegeven had ik voor PUM 2 keer het St John XXIII ziekenhuis geadviseerd, en heb daarmee goed inzicht gekregen hoe dit grote regioziekenhuis not-for-profit bestuurd wordt, wat voor kwaliteiten het in huis heeft, en hoe betrouwbaar de directie is. De directeur is daar geboren, is cum laude als arts afgestudeerd en kreeg een beurs voor specialisatie in de VS, als chirurg èn huisarts. Hij kreeg mooie aanbiedingen maar ging toch terug naar zijn geboortestreek om zijn eigen mensen te helpen. Hij geeft duidelijk aan waar de knelpunten zitten en hoe er een oplossing zou kunnen komen. Gesteund door de oproep van de WHO, zijn de plannen uitgewerkt en nu afgerond. 

 

6.  Hoe ben je aan de contacten voor de veiling van kunst gekomen?

 3 jaar geleden was er een kunstveiling, met tekeningen van de Krieters, een gezelschap modeltekenaars, met o.a. Riet Abcouwer en Marja van Elsberg. Er was toen ook een brons ingebracht door Elisabeth Arbouw. Elisabeth heeft nu weer een brons ingebracht, en Marja en Riet hebben de Krieters weer om medewerking gevraagd. Daarna heb ik Piet van de Hoef (die o.a. in de Kunsthal heeft geëxposeerd), Maaike Nijhuis (winnares Herman Krikhaarprijs 2019) en Toot Visser gevraagd om ook mee te werken. Zo is er een mooie collectie bijeengebracht.

 

7.  Hoe belangrijk is de veiling in het geheel van de fondsenwerving ?

 Daar zitten 2 kanten aan: de financiële kant, het bouwen en inrichten van de school is een heel groot project, dus alle inkomsten zijn noodzakelijk. De Stichting wordt weliswaar gesteund met een 50% premie door Wilde Ganzen, maar er moet wel € 450.000 komen.

De andere kant is de naamsbekendheid van onze stichting: vroeger stonden we op bv de Kerstmarkt in de Doelenstraat. 

 

 

8.  Wat is je volgende project?

Dit project is een 3 jarig samenwerkingsproject met Wilde Ganzen, waardoor er niet veel ruimte is voor andere projecten. Er is wel weer een donatie gedaan voor 3 studenten verpleegkunde in Addis Abeba. Aanvragen van betrouwbare partners liggen er genoeg, dus bijdragen blijven zeer welkom, zijn hard nodig. Vergeet niet dat je met € 100 daar 5 tot 10 keer zoveel kunt bereiken als in Nederland.  

 

 

 

VEILING MODELTEKENINGEN

19 MEI A.S. IN GALERIE ’t VOSSEVEEN, ALBERGEN t.b.v. EQUATOR MEDICARE

 

 

De Almelose modeltekengroep "Kriet"  organiseert op zondag 19 mei om 15.00 uur een veiling van modeltekeningen bij galerie " ’t Vossenveen ", Postweg 3, Albergen.

De galerie is deze dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

19 mei is tevens de openingsdag van het nieuwe seizoen voor bovengenoemde galerie. Er is muziek van Honeysuckle Rose, er zijn diverse activiteiten w.o. een demonstratie boetseren en er is heel veel nieuwe kunst te bekijken. Kortom: Het wordt een mooie dag.

Veilingmeester is de voormalig Almelose wethouder van o.a. cultuur, Christien van Wijk.

De totale opbrengst van deze veiling gaat naar de stichting Equator Medicare. Zie www.equatormedicare.nl.

Er wordt geveild voor het Pope John's Hospital in Aber, Uganda.

Een ieder is van harte welkom.

 

De opbrengst was 1.520 Euro! Een mooi bedrag voor het Pope John’s hospital in Uganda!