Het stichtingsbestuur:

Voorzitter: D.W.A.M. Jungst

Secretaris: G.M.T. Jungst-Beuger

Penningmeester: M.J.G. Friedeman-de Korte

Lid: H.J. Abcouwer

Lid: E.H. Oude Steenhof


Korte achtergrond beschrijving van de bestuursleden:

Dick Jungst (1947): 1976 – 2009 huisarts Schelfhorst Almelo. 2009 Master Tropische gezondheidszorg in Amsterdam, Koninklijk instituut voor de tropen.

Van 2006 – 2015: 10 uitzendingen van 6 weken voor Rotary Doctors, naar Kenia en Ethiopië, als vrijwilliger. Projectleider diverse projecten. Bestuur Rotary Doctors 2011-2016.

Voor PUM als Senior Expert Health:

Drie uitzendingen naar Shergarh, Punjab, Pakistan 2015 en 2016, moeder- en kindzorg: een verloskundig centrum en consultatiebureau opzetten in een gebied zonder voorzieningen. De enorm hoge moeder- en kindersterfte motiveren mij om dit werk te doen.

2017 advies aan Pope Johns’ Hospital in Aber, NW Uganda.

2019: adviezen aan twee eerstelijns gezondheidscentra in januari in Dar es Salaam, Tanzania; oktober-november 2019 aan Medicare Health Foundation, met name gericht op vrouwen en kinderen uit sloppenwijken van Lahore, Pakistan.

Ex consultant (2016-2019) voor Concept Foundation in Geneve, verbonden met de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO, adviezen over goede en betaalbare anticonceptie in ontwikkelingslanden, aan NGO’s en overheid in Azië en oost Afrika.

Ik vind gezondheidsvoorlichting, schoon drinkwater en basale medische voorzieningen een mensenrecht. De verschillen tussen Nederland en de landen rond de evenaar zijn enorm. Ondanks ontwikkelingssamenwerking, hulpacties en –organisaties blijven talloze mensen verstoken van deze gezondheidsvoorzieningen. Door ter plaatse behoeften te inventariseren, te adviseren en in overleg met lokale mensen te werken aan betere voorzieningen, die daarna worden overgedragen aan de plaatselijke bevolking, wil ik een bijdrage leveren aan deze achterstanden.

De St Equator Medicare heeft door directe contacten met betrouwbare partners in bovengenoemde landen, en vaak in samenwerking met Wilde Ganzen, de mogelijkheid om donoren uit Nederland en ontvangers te verbinden.

 

Gaby Jungst (1950): van 1972 tot 2014 heb ik gewerkt als logopediste en orthopedagoog, gespecialiseerd in het werken met kinderen met ontwikkelingsachterstanden. Door mijn werk heb ik ervaren dat vroegtijdige interventie bij kinderen met een achterstand goede resultaten geeft en veel leed kan voorkomen. In de derdewereldlanden waar men vooral bezig is met “overleven”, hebben kinderen met een handicap weinig kansen. Mijn inzet is om juist voor de groep kansarme kinderen iets te betekenen. Ik heb 3 uitzendingen als vrijwilliger, voor PUM mogen werken in centra voor autisme en scholen voor dove kinderen in Lahore, Pakistan.

Maria Friedeman (1950): projectadministratie Universiteit Twente, In 2001 ben ik via de UT 3 maanden naar Peru geweest. Samen met Dolores, een Peruaanse, heb ik daar een opvanghuis voor straatkinderen opgezet. Nadien ben ik nog verschillende keren terug geweest naar Cusco, Peru en heb gezien dat het daar met de gezondheidszorg slecht gesteld is. Veel ondervoeding, slechte voorlichting etc. waardoor er veel kindersterfte is. Niet alleen in Zuid-Amerika trouwens maar in veel landen rond de evenaar. Via de stichting hoop ik een kleine bijdrage te leveren aan de verbetering van de gezondheidszorg.

Ewald Oude Steenhof (1960): directeur bedrijfsmanagement bij
Rabobank Centraal Twente. Ik ben beïnvloed door de verhalen van Dick Jungst over zijn werkzaamheden in Kimilili. Ik vind het geweldig dat artsen zoals hij zich inzetten om het leven van mensen in hele moeilijke omstandigheden te verlichten. Door de kleinschalige opzet en de aanpak vanuit Rotary Doctors Nederland weet je dat de hulp daar komt waar deze nodig is.

Henny Abcouwer (1944): sinds 2004 met vroegpensioen. De laatste 15 jaar daarvoor werkzaam geweest als algemeen directeur van een assemblagebedrijf van electromotoren en in het kader van deze functie veel over de wereld gereisd. Als lid aan het bestuur toegevoegd voor technische ondersteuning. Ik zie met name het grote nut van onze stichting in de gekozen vorm van kleinschalige directe hulp in gezondheidsprojecten en wil mij graag daarvoor inzetten.